Selecteer een pagina

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft de eigen tulp, die zij naar aanleiding van haar 200-jarig bestaan kreeg aangeboden, opgedragen aan iedereen voor wie de organisatie ooit wel is uitgevaren, maar niet heeft kunnen redden. De tulp werd Tara gedoopt, vernoemd naar de 12-jarige Tara Flinterman, die tijdens een schoolreis op de Waddenzee door een vallende giek werd geraakt en overleed. De ouders van Tara verrichtten op 29 april bij Breakers Beach House in Noordwijk aan Zee de doop van de tulp. Na de doopplechtigheid is de tulpenbos door verschillende KNRM-reddingboten in estafette naar de Waddenzee gevaren, alwaar de bloemen in zee zijn gelegd.

De reddingboten van Vlieland, Terschelling en Harlingen kwamen op 31 augustus 2022 in actie in een poging het leven van Tara te redden. De toegesnelde hulp bleek te laat, Tara overleed ter plekke en de zorg van de redders verschoof naar het opvangen van haar klasgenoten en de begeleiders van de school. Die school was met een grote delegatie aanwezig bij de bijeenkomst in Noordwijk. De plechtigheid werd bijgewoond door de familie van Tara, door een delegatie van de school, door vrijwilligers van de drie genoemde reddingstations, maar óók door vertegenwoordigingen van de meeste KNRM-reddingstations, die allemaal ‘hun eigen Tara’s’ herdachten.

De Tara-tulpen zijn uiteindelijk op de Waddenzee, op de plek waar het fatale ongeval in 2022 plaatsvond, in zee gelegd, waarbij de vrijwillige redders van KNRM Vlieland, Terschelling en Harlingen een moment stillagen om Tara -en in haar álle slachtoffers- te gedenken. De bos was door meerdere reddingboten – in estafette – van Noordwijk naar Den Helder gevaren. Vanaf Den Helder deed de reddingboot van Vlieland het laatste deel van de vaarreis. De KNRM’er die toentertijd de daadwerkelijke reanimatie op zich nam, bleef de gehele reis bij de tulpenbos. Hij sprong tussen Noordwijk en Den Helder meermalen over van reddingboot op reddingboot.

 

banner

In aflevering 7 van de KNRM-podcast Redders op Zee
hoor je welke indruk het dramatische ongeval waarbij
Tara overleed maakte op de KNRM-vrijwilligers die
er alles aan gedaan hebben Tara te redden.

Dit artikel is afkomstig van: KNRM, lees daar het hele artikel.  https://www.knrm.nl/nieuws/tara-tulp