Selecteer een pagina

Urk – De Koninklijke Nederlandse Munt heeft bijzondere herdenkingsmunten van 5 en 10 euro gelanceerd voor het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dit gebeurde op bijzondere wijze: vanaf een boot nabij Urk werd de herdenkingsmunt onthuld, door deze uit het water te halen. De munt, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, staat stil bij de onbeschrijfelijke moed van de KNRM vrijwilligers die, met gevaar voor eigen leven, al 200 jaar de zee op gaan om mensen te redden. De herdenkingsmunten zijn direct nu direct te BESTELLEN

De herdenkingsmunt, geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën, is een eerbetoon aan het belangrijke werk wat de KNRM heeft gedaan in 200 jaar tijd. Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt, Bert van Ravenswaaij, is trots op de uitgifte. “De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos.”

KONINKLIJKE NEDERLANDSE REDDING MAATSCHAPPIJ

In 1809 kwam er een initiatief vanuit de staat om roeireddingsboten ter beschikking te stellen, maar dit liep op niets uit. Pas in 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM. Het jubileumjaar van KNRM startte op 11 november 2023 en duurt tot 11 november 2024. KNRM lanceerde tijdens dit jaar onder andere een unieke podcastserie, een boek, een nieuwe serie op YouTube en krijgt nu dus ook een herdenkingsmunt.

DYNAMISCH MUNTONTWERP

Het KNRM 200 jaar Vijfje 2024 Zilver Proof is ontworpen door Coralie Vogelaar, in samenwerking met ontwerper Hendrik-Jan Grievink. Op de voorzijde staat een en profil beeld van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. De keerzijde van de munt laat een hele andere kant van de zee zien: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt.

JA! IK WIL DE EERSTE HERDENKINGSMUNT VAN 2024 BESTELLEN. BESTEL NU DIRECT JOUW KNRM 200 JAAR MUNT.

Bestel direct

Dit artikel is afkomstig van: KNRM, lees daar het hele artikel.  https://www.knrm.nl/nieuws/200-jaar/herdenkingsmunten